Comfortabel worden met het oncomfortabele

Wat is een goed leven?
Wat is beter zijn?
Wanneer ben je beter?

Ik denk dat wanneer je streeft naar een leven zonder klachten, zonder zorgen, zonder tegenslag, zonder verdriet, je een onhaalbaar doel nastreeft.

You’re setting yourself up for faillure

Als dat je doel is in leven dan weet je zeker dat je gaat falen.
Toen ik als 21 jarige startte met werken in het revalidatie centrum en ook later toen ik in het ziekenhuis werkte zag ik al dat het niet uitmaakt van welke komaf je bent, welke opleiding je hebt gedaan en welke functie je bekleed. Alles zag ik voorbij komen in mijn werk als ergotherapeut.

Ik zal nooit een uitspraak van een vrouw van ver in de 80 vergeten. Zij zei na een CVA te hebben doorgemaakt, liggend op bed afhankelijk voor alles, van eten tot  toiletgang. “Ik heb nog nooit iets gehad en nu dit.”  Had ze geluk. dat ze in die ruim 80 jaar dat echt geen klachten had gehad of was ze deze vergeten. Zoals je ook de heftigheid van de pijn van een bevalling vergeet? Of heeft ze vooral oog gehad voor wat er tussen de moeilijkheden in gebeurde? De mooie dinge. De Glimmers in het leven.

“Leven is lijden” zei Budda al.

Wat een vreselijk uitgangspunt kun je denken.

Maar is het niet makkelijker om te dealen met iets waarvan je weet dat gaat komen? Dan wanneer je hard aan het werk bent om koste wat het kost moeilijkheden te voorkomen om dan uiteindelijk toch te falen?

Verdriet, zorgen, klachten, tegenslag ze zijn er, ze komen. Hoe oncomfortabel ook misschien is het de weg van de minste weerstand die van het comfortabel worden met het oncomfortabele.

Na het verlies van ons zoontje vertelde een oude vrouw mij dat het verdriet nooit meer weg zou gaan. Daarmee zei ze eigenlijk duw het verdriet niet weg dat lukt je toch niet. Het accepteren was voor mij op dat moment niet het verlies van onze zoon, maar het accepteren dat het verdriet nu bij mijn leven hoorde.
Als het dan toch bleef kon ik er maar beter comfortabel mee worden. En daarmee was het voor mij direct al dragelijker.

Als tegenslag, zorgen, verdriet, klachten toch bij jou leven horen kun je er misschien maar beter comfortabel mee worden. 

De vergelijking met geld?
Het maakt niet uit hoeveel inkomsten je hebt. Als je uitgaven net zo hoog zijn of misschien nog wel hoger kun je ook moeilijker met een tegenvaller omgaan. Wanneer je er rekening mee houd en genoeg op je spaarrekening hebt staan is het makkelijker om die tegenslag op te vangen. ( reminder jouw energie spaarrekening vul je niet met rust maar met voldoening)

Natuurlijk kun je je voor heel veel dingen verzekeren maar daar betaal je nu vooraf al voor en dat gaat dus ook af van je huidige budget. Linksom of rechtsom tegenslag kost je geld ( energie) en daar kun je maar beter rekening mee houden.

Benieuwd hoe deze vergelijking met geld jou grip kan geven op jouw vermoeidheidsklachten?
Bestel mijn boek “De Moeite Waard” via deze link 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *