Comfortabel worden met het oncomfortabele

Welke activiteit zorgt ervoor dat jij over je grenzen gaat?

Het antwoord is; die bestaat niet.

Veel mensen met beperkte energie zeggen dingen als “ik had gisteren niet naar die verjaardag moeten gaan” of “had ik toch gisteren niet ook nog de ramen moeten doen”, daardoor heb ik nu weer een slechte dag. Ze geven een specifieke activiteit de schuld.

Maar sttel je gaat naar de winkel met een budget van €50. Je legt op gevoel je boodschappen in de kar. Bij de kassa blijkt dat je voor €51 aan boodschappen op de band hebt gelegd, je bent dus over je budget gegaan. Welk product is hiervan dan de schuld?

Is het dan het laatste product dat je op de band hebt gelegd die maakt dat je over je budget bent gegaan?

Of is het het duurste product dat maakt dat je over je budget bent gegaan?

Beide keren is het antwoord geen van beide natuurlijk. Het gaat namelijk over het totaal van alle producten.

Zo is het ook met alles wat iemand doet op een dag. In principe kan jij alles doen wat je wil, zolang ze maar in de gaten houden dat de som van alle activiteiten binnen je mogelijkheden blijft.

Kassa

Terug naar de band bij de kassa. Er is niet genoeg budget voor alle boodschappen. Je moet dus een keuze maken. In dit geval kun je namelijk geen geld lenen.

Je kunt dan kijken welke producten je eventueel weg kunt leggen om toch binnen je budget te blijven. Welke activiteit hoef jij niet persé die dag te doen?

Maar je kunt ook kijken of je in plaats van de grootverpakkingen kleinere verpakkingen kunt kiezen. Een pak melk van 2 liter is duurder dan 1 liter. Een doos vaatwastabletten van 60 stuks is duurder dan die met 30 stuks. Ik weet ook wel dat grootverpakkingen uiteindelijk goedkoper zijn. Maar wanneer jij binnen je budget moet blijven, is dit wel een mogelijkheid.

Eén raam wassen kost minder energie dan drie ramen wassen. Een half uur naar een verjaardag gaan kost minder energie dan de hele avond.

Mensen gaat toch niet maar een half uur naar een verjaardag? Of mensen gaat toch niet maar één raam wassen?

Maar waarom eigenlijk niet? De jarige stelt het vast meer op prijs dat iemand even komt aanwaaien dan helemaal niet. De jarige wil daarnaast ook niet dat hun verjaardag ten koste gaat van een ander zijn welzijn.

Wanneer iemand elke week één raam wast, worden ze uiteindelijk allemaal ook schoon.

Het wel of niet kunnen maken van deze keuze heeft te maken met overtuigingen. Hoe iemand vindt dat het wel of niet hoort.
Wanneer men loskomt van die overtuigingen, krijg mensen veel meer mogelijkheden.

Wil jij weten wat jouw dagbudget is . Volg dan De Energie-meter.

Is deze vergelijking tussen jouw energie en geld verhelderend? Blijf  dan op de hoogte van mijn boek  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *