Comfortabel worden met het oncomfortabele

Bij bijna al mijn klanten zie ik dat ze terecht zijn gekomen in een patroon van piek-dal functioneren in de hoop dat ze aan het opbouwen zijn.

In het kort betekent piek-dal functioneren dat je op dagen waarop je je beter voelt, meer doet dan goed voor je is – je gaat over je grenzen. De volgende dag(en) moet je hiervan herstellen. Je voelt je niet goed, bent er misschien zelfs ziek van (PEM) en doe je dus minder. Zodra je voldoende bent hersteld, voel je je weer beter en begint het cyclus opnieuw op een goede dag.

Bij het opbouwen hoort ook dat je je eerst goed genoeg voelt om weer meer te gaan doen. Vervolgens ga je meer doen en dat voel je. Je voelt misschien weer wat vermoeidheid toenemen. Herstelt daar weer van en voelt je weer goed om weer wat meer te doen.​

Dat je in beide gevallen meer gaat doen en je weet dat het gevolg is dat je je weer wat minder gaat voelen is het soms lastig om het onderscheid te maken in zit je in de vicieuze cirkel of zit je in de opbouw kringel.

Het verschil:

-Bij opbouwen begin je niet te vroeg. De basis is weer goed. Je schulden bij je lijf zijn ingelost.

– In het opbouwen neem je niet te grote stappen. Je doet dus niet op een goede dag veel meer.

– Bij opbouwen heb je een plan. Je gaat niet alleen maar uit van “ het goed voelen”

– Bij het piek-dal functioneren laat je je hoofd, die het zat is om rekening te houden met grenzen en planningen, die blij is dat er achterstallig werk of alvast dingen gedaan kunnen worden de overhand nemen.

– Bij het piek – dal functioneren pleeg je roofbouw in plaats van opbouw.

Wil jij ook uit de cirkel van pieken en dalen en misschien zelfs richt duurzaam opbouwen?
In de cursus De Energie-meter leer je hoeveel energie je nu hebt en hoe je daarbinnen keuzes kunt maken waardoor je niet Te veel gaat doen en dus eindelijk wat energie gaat sparen. Aan het eind van de week heb je een plan hoe je duurzaam kunt opbouwen op het moment dat jouw basis weer stevig is.

 

Lees hier meer over De Energie-meter. 19 juni start de eerst volgende editie.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *