Comfortabel worden met het oncomfortabele

Introductie: Lees hier over mijn ervaring met koude therapie en hoe je je overgeeft aan ongemak voor meer energie. Ontdek de kracht van een ijsbad en de voordelen van koude therapie voor jouw gezondheid.

 

Ik sta in februari in mijn bikini buiten. Gelukkig kan ik nog een handdoek omslaan om mij een beetje warmer te houden maar echt warm is het niet. Het is gewoon koud. Ik sta in de rij en ben de laatste van 12 mensen. Gedachten als “waarom wilde ik dit?” en “Waarom ben ik hiervoor helemaal naar Limburg gereden?” En hoe meer mensen het bad in zijn geweest hoe vaker ik denk “statistisch gezien wordt de kans steeds groter dat IK diegene ben die het niet gaat kunnen” (Er is in de hele workshop niets gezegd over statistieken en dat iemand het niet zou kunnen, maar toch zo werkt blijkbaar mijn brein)

Je hoort het steeds meer en het lijkt bijna een hype te worden. Maar wel een super fijne hype als je het mij NU vraagt.
Sinds ik twee jaar geleden een workshop deed van Wim Hof, waar je eerst een andere ademhalingstechniek leerde en ook nog in een ijsbad mocht gaan zitten ben ik verkocht.

Ik had al meerdere goede verhalen gehoord over het nemen van koude baden of koud douchen. Zo heb ik een tijdje arbeidsreïntegratie trajecten gedaan voor Staatsbos Beheer en op dat moment liep er een pilot voor mensen met de ziekte van Lyme en het effect van koude therapie. De resultaten waren significant. Mensen ervaarden echt veel minder klachten die horen bij Lyme zoals vermoeidheid, wollighoofd, verminderde concentratie, pijnlijke gewrichten.

De koude therapie heeft een positief effect op het afweersysteem.

Wat ik persoonlijk heel tof vind van het nemen van ijs/koudebaden bij mijzelf maar nog meer als ik het anderen het voor de eerste keer zie doen is het gevoel van triomf. Het gevoel van “Wauw, IK KAN dit gewoon! En het was lang niet zo erg als ik het had voorgesteld. Misschien vond ik het zelfs wel fijn!”

Bij die workshop zijn mij een aantal dingen bijgebleven.
Een van de dingen die mij is bijgebleven is dat wanneer je vecht tegen het ongemak van de kou, het veel moeilijker is om in het bad te blijven zitten. Vechten is vermoeiend en de kans is heel groot dat je dat niet volhoudt en het bad uit springt zodra je de kans krijgt.
Terwijl wanneer je je overgeeft aan het ongemak. Je rustig blijft ademen je heel snel door krijgt dat het ongemak prima te dragen is.

Je lichaam kan veel meer dan je denkt. Tijdens een ijsbad ervaar je dat in het extreme. Je hoofd zegt vooraf dat je het niet kan. Maakt je zelfs bang dat je misschien wel een hartstilstand krijgt, dat je dood gaat als je in dat bad stapt. Tijdens het gaan zitten, schreeuwt het dat je dit echt niet moet doen. Alles in je wil vluchten. Door het brein even met iets anders bezig te laten zijn, zoals bijvoorbeeld achteruit van tien naar nul tellen, lukt het vaak zonder problemen om te gaan zitten.
Het bevestigd voor mij keer op keer dat het brein, mijn brein echt niet altijd gelijk heeft. En dat ons lichaam, mijn lichaam veel meer credits verdient. Je lijf echt veel meer kan wanneer je je gedachten niet de macht geeft maar echt blijft voelen wat je lijf je zegt.

Zoals je begrijpt ging ik daar in Limburg uiteindelijk gelukkig wel dat bad in. Maar ook wanneer jij niet dat koude bad in wil of niet koud wil afdouchen hoop ik dat je deze “wijsheden” van mij aanneemt.

  • Probeer niet te vechten tegen ongemak, mee bewegen kost minder energie.
  • Je lichaam kan echt veel meer wanneer je je gedachten niet altijd voor waar aan neemt.

Wil jij een goed beeld van wat jij nu energie technisch ECHT aan kan. Dan help ik je daar graag mee met De Energie-meter.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *